Ważne jest wiedza ludzi na temat witamin i ich odpowiedniej ilości. Instytucje naukowe ustalają zalecane wielkości dzienne spożycie witamin, które są optymalne dla zdrowia. Liczby te różnią się w zależności od wieku, płci i niektórych innych czynników, tak więc spożycie witamin dla zdrowej żywności dla młodej kobiety będzie inne niż u mężczyzny po siedemdziesiątce.
Dozy dobowego konsumowania witamin na pewnych produktach spożywczych są zawarte na etykiecie. Taka wzmianka jest pomocna w utrzymaniu właściwego. Notki o wartościach odżywczych są często prezentowane jako procent rekomendowanego dobowego konsumowania każdej witaminy i minerału.
Istnieje też wiele elementów, które dana osoba może pragnąć zredukować w swojej diecie. Znowu, oznaczenie wartości odżywczej niektórych wyrobów spożywczych może pomóc zobaczyć jak dużo jest takowych komponentów.
Nader wiele osób nie ma zachowanych właściwych poziomów witamin w organizmie, co wynika z kolei nieprawidłowej diety. Najlepszym źródłem witamin są produkty naturalne, owoce, warzywa, ale też i mięso. Witaminy w produktach naturalnych są też najlepiej wchłaniane przez organizm. Jednak w przypadku niedoborów witamin albo forsownego trybu życia bardzo pomocne mogą okazać się suplementy witaminowe. Mogą to być różnorodne multiwitaminy a także specyfiki jednowitaminowe.
Dieta powinna być jak najbardziej kompletna. Nie należy rezygnować się z żadnych składników żywnościowych – o ile nie nakazuje tego leczenie. Oczywiście ważne są proporcje.